Auto News Kokoomuksen riidat johtivat Tuusulassa uhkarohkeaan yllätykseen: Ääniharavat jätettiin pois kuntavaaleista

Kuntavaalien ehdokaslistojen lukitsemiseen oli vielä 15 minuuttia aikaa, kun Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen (kok) kuuli merkillisen uutisen: oma puolue oli pudottanut hänet pois kevään vaalien ehdokaslistalta.

Asia selvisi Kerviselle sen jälkeen, kun kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jyri Paavola oli vienyt kunnantalolle listan puolueen ehdokkaista.

”Ihmiset ovat olleet tästä todella pöyristyneitä”, Kervinen sanoo. Hän keräsi kymmenessä minuutissa kunnantalolta nimet omaan valitsijayhdistykseen. Listalta oli pudotettu myös valtuuston varapuheenjohtaja Lauri Untamo, joka jäi kokonaan rannalle kevään vaaleista.

Ehdokaslistan karsinta on uusin näytös Tuusulaa ja sen suurinta puoluetta pitkään repineissä riidoissa.

Rannalle jätetyt ovat keskeisiä poliitikkoja: Kervinen on kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Untamo valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Viime vaaleissa Kervinen oli kokoomuksen ääniharava ja Untamo kolmas.

”Saimme viime vaaleissa yli kymmenen prosenttia kokoomuksen äänistä”, Untamo huomauttaa.

Ääniharavat ovat olleet usein eri mieltä kuin kunnallisjärjestö ja Tuusulan kokoomus ry. He ovat vastustaneet muun muassa pormestarimallia, johon Tuusula kevään vaalien myötä siirtyy. Kunnallisjärjestön vetäjä Paavola nimittää heitä riidankylväjiksi ja syyttää heitä muun muassa tietovuodoista paikalliselle lehdelle.

”Tämä on arrogantti joukko, joka on ajanut kokoomusta nurkkaan. Ei meillä ole taistolaiskommunistejakaan listoilla”, Paavola sanoo. Hänen mukaansa listalta pudotettiin muitakin nimiä, mutta pudotetuista vain Kervinen ja Untamo ovat nykyisiä valtuutettuja.

Muodollisesti pudottamista perustellaan sillä, etteivät pudotetut ole noudattaneet paikallisyhdistyksen ja puolueen linjaa. Untamon mielestä ratkaisu on henkilökohtainen hyökkäys.

”Olenko niin vaarallinen jonkun yksittäiselle agendalle, että minut halutaan raivata sivuun?” hän pohtii. ”Tässä ovat vastakkain kuntalaisten mandaatti ja valtuutettujen mielipide sekä yksittäisten sisäpiirivaikuttajien mielipide. Ja tässä viittaan kokoomuksen maanomistajasiipeen.”

Maanomistajasiivellä Untamo tarkoittaa etenkin Sjöblomin sukua, joka omistaa laajasti maita Tuusulassa.

Sjöblomeihin kuuluu muun muassa entinen kansanedustaja Juhani Sjöblom ja hänen tyttärensä Ruut Sjöblom, jotka molemmat kuuluvat Tuusulan kokoomus ry:n hallitukseen. Kuntapolitiikassa suvusta vaikuttaa myös Ilmari Sjöblom, kokoomuksen viime kuntavaalien kakkonen.

Untamo aikoo selvittää, onko ehdokaslistan karsinta tehty puolueen pelisääntöjen mukaan.

”Millä mandaatilla Paavola on tällaisen järjestelyn tehnyt?” hän kysyy. ”Onko tämä sen mukaista, miten kokoomuksessa pitää toimia?”

Esimerkiksi Helsingistä poiketen Tuusulan puolueet eivät ole julistaneet pormestariehdokkaitaan etukäteen. Kervinen ja Untamo eivät ole olleet tarjolla pormestariksi.

Viime vaaleissa he keräsivät yhteensä yli 500 ääntä. Kokoomuksesta pääsi valtuutetuksi alle sadalla äänellä.

Nyt kokoomuksen listalla on Tuusulassa 53 nimeä. Tilaa olisi ollut 76:lle.