Auto News Brittituomari syyttää tunisialais­poliiseja pelkureiksi – ampuja ehti surmata kymmeniä

Parhaimmillaan kaoottista, huonoimmillaan pelkurimaista. Näin luonnehtii brittiläinen tuomari Tunisian poliisin toimintaa Tunisian Soussessa kesäkuussa 2015, jolloin aseistettu terroristi surmasi 38 ihmistä turistien suosimassa rantahotellissa.

Tuomari Nicholas Loraine-Smith esitteli tiistaina Lontoossa selvityksen Soussen iskusta, jonka uhreista 30 oli brittejä.

”Yksinkertainen mutta traaginen totuus on se, että ampuma-asein ja kranaatein aseistautunut mies meni tuohon hotelliin tarkoituksenaan surmata niin monta turistia kuin mahdollista”, Loraine-Smith sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut terroristijärjestö Isis.

Surmaaja ehti kulkea noin kolmen kilometrin matkan, ennen kuin poliisi ampui hänet, kertoo uutistoimisto Reuters. Selvityksen mukaan poliisin paikalle menossa oli ”tahallisia ja perusteettomia” viivytyksiä.

”Heidän toimintansa olisi voinut ja sen olisi pitänyt olla tehokkaampaa”, Loraine-Smith kommentoi tunisialaisjoukkoja AFP:n mukaan.

Matkanjärjestäjälle selvitys antoi synninpäästön. Selvityksen mukaan matkanjärjestäjä ei syyllistynyt laiminlyöntiin, koska sen asiakkaat eivät olleet riippuvaisessa suhteessa matkanjärjestäjään.

Joitakin hotellin työntekijöitä ja asiakkaita tuomari kiitteli ”silmiinpistävästä henkilökohtaisesta rohkeudesta”, kertoo Reuters.

Brittiläisten uhrien matkat oli varattu Tui-konserniin kuuluvan matkatoimiston kautta. Reutersin mukaan osa uhrien omaisista aikoo vaatia Tuilta vahingonkorvausta.

Uhrit ovat arvostelleet yhtiötä siitä, ettei se tuonut esiin Britannian ulkoministeriön Tunisiaa koskevia matkustusvaroituksia mainonnassaan eikä helpottanut matkojen perumista, kun Tunisiassa tehtiin aiempia terrori-iskuja.

Brittien lisäksi iskussa kuoli kolme irlantilaista, kaksi saksalaista sekä belgialainen, portugalilainen ja venäläinen. Lisäksi 39 ihmistä haavoittui.