Auto News ”Toimitusjohtaja saa lähes diktaattorin valtuudet” – Helsinki keskittää kaupungin vuokra-asuntojen hoidon viiteen yhtiöön

Suomen suurin vuokranantaja aikoo heikentää asukkaidensa mahdollisuuksia vaikuttaa omaan asumiseensa liittyviin asioihin.

Näin sanoo Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) asukkaiden asioita ajavan vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Markku Saarinen.

”Heka haluaa kaventaa asukasdemokratiaa ja tehdä päätöksenteon entistä helpommaksi. Kun Hekan toimitusjohtaja päättää yksin asioista, niin onhan se helpompaa”, Saarinen sanoo.

Kovaa puhetta, mutta mistä ihmeestä on kyse?

Heka pyörittää noin 47 500 vuokra-asunnosta koostuvaa yhtiötään 21 alueyhtiön kautta. Yhtiöillä on yhteensä kuusi toimitusjohtajaa. Lisäksi kullakin yhtiöllä on oma hallituksensa, isännöintinsä ja huoltonsa.

Pian tämä muuttuu. Helsingin kaupungin omistaman Hekan hallitus päätti joulukuun alussa, että tämän vuoden jälkeen Heka-konserni muodostuu emo­yhtiöstä ja viidestä alueyhtiöstä. Jatkossa 87 000 asukkaan asioita hoidetaan siis 21 alueyhtiön ­sijaan viidessä yhtiössä.

Uudistuksen jälkeen yksi yhtiö joutuu päättämään noin 4 000 asukkaan asioiden sijaan reilun 17 000 asukkaan asioista.

”Tämä heikentää vääjäämättä asukkaiden asemaa”, Hekan vuokralaisneuvottelukunnan Saarinen sanoo.

”Tämä tulee vaikeuttamaan saunavuoron tai parkkipaikan hankkimisen kaltaisia käytännön asioita. Myös asukkaan edunvalvonta heikentyy, kun siirrymme isoon kompleksiin.”

Helsingin tytäryhtiöiden toimintaa valvova kaupunginhallituksen konsernijaosto näytti hankkeelle marraskuussa vihreää valoa äänestyksen jälkeen. Tuolloin fuusiota avasi konsernijaostolle Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö. HS ei tavoittanut maanantaina lomalla olevaa Näröä.

Asian esitteli konsernijaostolle Helsingin asuntoasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr). Hän on myös Hekan hallituksen puheenjohtaja.

Hekan fuusiota kannattivat konsernijaostossa kokoomus, vihreiden Tuuli Kousa sekä Sdp. Vihreiden Tuomas Rantanen äänesti tyhjää. Silvia Modig (vas) ja Mika Raatikainen (ps) jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Sinnemäki perustelee muutosta Hekan organisaation selkiyttämisellä, hallinnollisilla eduilla, toimintatapojen yhdenmukaistamisella ja päällekkäisen työn ­vähentämisellä. ”Viiden yhtiön rakenne tuntuu paljon järkevämmältä ja ­perustellummalta.”

Sinnemäen mielestä uudistus ei näy asukkaiden arjessa ainakaan elämänlaatua heikentävästi. Hän muistuttaa, että asukkaat hoitavat jo nyt suurimman osan asioinnistaan verkossa.

”Ei meillä ole ollut enää pitkään aikaan 21:tä palvelupistettä”, hän sanoo. ”Uskon, että saamme siirrettyä tämän avulla tietyn määrän resursseja asukkaita palvelevaan työhön.”

Hekan fuusio saa kritiikkiä myös siksi, ettei päätöstä tuotu kaupunginvaltuustoon.

”Kyse on yli 80 000 asukkaan asemaan ja kaupungin huomattavan suuren vuokra-asuntokannan hoitamiseen liittyvästä asiasta”, sanoo valtuutettu Yrjö Hakanen (Skp).

”Nyt aikanaan pääomayhtiöksi perustetun yhtiön [Hekan] hallitus saa asunnot hallintaansa.”

Sinnemäen mielestä päätöksen käsittelemiselle valtuustossa ”ei löydy mitään perusteita”.

”Minä ja toimitusjohtaja Närö olemme halunneet, että kaikki ryhmät konsernijaostossa pysyvät perillä valmistelusta ja voivat esittää kommentteja.” Konsernijaostossa ovat Helsingin viiden suurimman puolueen edustajat. Siellä ei istu Rkp:n, keskustan, kristillisten tai Skp:n edustajaa.

Korjattu: Tiistaina kerrottiin osassa lehtiä virheellisesti, että Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) 21 alueyhtiöllä on jokaisella oma toimitusjohtajansa. Yhtiöillä on yhteensä kuusi toimitusjohtajaa.